W艂asna restauracja 鈥 krok po kroku

W艂asna restauracja 鈥 krok po kroku

19 wrze艣nia 2019 0 przez admin

W艂asna restauracja mo偶e by膰 marzeniem dla zar贸wno wielu profesjonalnych kucharzy, jak i amator贸w, kt贸rzy gotuj膮 tylko w domu. Nawet je艣li nie mamy 偶adnych zdolno艣ci kulinarnych, wci膮偶 mo偶e to by膰 ciekawy pomys艂 na biznes. W ko艅cu w艂asna restauracja nie musi by膰 miejscem, w kt贸rym sami pracujemy 鈥 mo偶emy po prostu by膰 jej w艂a艣cicielem.

Pytanie jak wymy艣li膰 nazw臋 firmy to jedno z pierwszych, kt贸re pojawia si臋 po wpadni臋ciu na pomys艂 otwarcia w艂asnej restauracji. Kiedy kto艣 wybiera dan膮 restauracj臋, robi to na og贸艂 z dw贸ch powod贸w 鈥 albo przeczyta艂 dobre recenzje lub us艂ysza艂 pozytywne opinie od znajomych, albo zrobi艂a ona na nim dobre pierwsze wra偶enie. Wa偶nym elementem tego pierwszego wra偶enia jest nazwa. Dlatego te偶 tak wielu restaurator贸w my艣li intensywnie nad tym, jaka nazwa firmy b臋dzie najodpowiedniejsza. Z ca艂膮 pewno艣ci膮 powinno to by膰 co艣, co nawi膮zuje w jaki艣 spos贸b do marki, kt贸r膮 chcemy budowa膰. Czy ma to by膰 restauracja luksusowa, czy mo偶e miejsce z domowym jedzeniem dla ka偶dego? Serwujemy w niej kuchni臋 regionaln膮, a mo偶e zagraniczn膮? Warto tak偶e zainspirowa膰 si臋 lokacj膮, kt贸r膮 wybrali艣my dla naszej restauracji. Odpowiedzi na pytanie jak wymy艣li膰 nazw臋 firmy mo偶e by膰 wiele, a wszystko zale偶y od wymienionych wcze艣niej czynnik贸w. To, jaka nazwa firmy ostatecznie zostanie wybrana mo偶e mie膰 realny wp艂yw na nasze p贸藕niejsze dochody, powinni艣my wi臋c dobiera膰 j膮 z rozwag膮.

Czy to si臋 op艂aci? Czyli biznes plan restauracji

Biznes plan restauracji jest niezb臋dny zw艂aszcza, kiedy chcemy pozyska膰 fundusze na rozpocz臋cie dzia艂alno艣ci na przyk艂ad z Urz臋du Pracy. Mog膮 go wymaga膰 r贸wnie偶 banki, je艣li b臋dziemy chcieli uzyska膰 kredyt. Jednak nawet je艣li nie jeste艣my zmuszeni do jego stworzenia, wci膮偶 jest to 艣wietny pomys艂. Je艣li chodzi o biznesplan restauracja jest czym艣, co mo偶na w nim bardzo 艂atwo opisa膰. Nie powinni艣my mie膰 wielkiego problemu z jego napisaniem, nawet je艣li nieszczeg贸lnie znamy si臋 na sprawach biznesowych. Podczas tego procesu b臋dziemy musieli przemy艣le膰 kwestie takie jak konkurencja czy marketing. Dzi臋ki temu b臋dziemy znacznie lepiej przygotowani do rozpocz臋cia dzia艂alno艣ci. Biznes plan restauracji powinien zawiera膰 dok艂adny opis tego, jak nasz biznes ma funkcjonowa膰 i co stoi na przeszkodzie osi膮gni臋cia przez niego sukcesu. Biznesplan restauracja z ca艂膮 pewno艣ci膮 mie膰 powinna, poniewa偶 rynek jest mocno przesycony i wchodzenie w niego na 艣lepo nie mo偶e sko艅czy膰 si臋 dobrze. Mo偶emy poczu膰 pokus臋, 偶eby ten krok zignorowa膰, ale nie jest to warte p贸藕niejszych problem贸w.

 

 

W艂asna restauracja 鈥 dzia艂alno艣膰 gastronomiczna

W艂asna restauracja zw艂aszcza na pocz膮tku wi膮偶e si臋 z du偶膮 ilo艣ci膮 roboty papierkowej. Konieczne b臋dzie przede wszystkim zarejestrowanie naszej dzia艂alno艣ci w CEIDG, co samo w sobie nie jest procesem szczeg贸lnie skomplikowanym. Dzia艂alno艣膰 gastronomiczna pod tym wzgl臋dem nie r贸偶ni si臋 zbytnio od innych dzia艂alno艣ci. Jedyne, co mo偶e wzbudzi膰 niepewno艣膰, to pole na kod PKD. Czym jest PKD? To skr贸t od Polskiej Klasyfikacji Dzia艂alno艣ci, a wi臋c systemu, wed艂ug kt贸rego w Polsce klasyfikuje si臋 firmy w zale偶no艣ci od tego, w jakim celu powsta艂y. PKD gastronomia mo偶e mie膰 r贸偶ne, ale je艣li interesuje nas prowadzenie restauracji kod, kt贸ry powinni艣my pozna膰 to 56.10.A, oznaczaj膮cy restauracje i inne sta艂e plac贸wki gastronomiczne. Inne PKD gastronomia mo偶e obejmowa膰 to na przyk艂ad 56.10.B 鈥 ruchome plac贸wki gastronomiczne czy 55.10.Z 鈥 hotele i podobne obiekty zakwaterowania. Dzia艂alno艣膰 gastronomiczna jest pod tym wzgl臋dem uci膮偶liwa, 偶e nie obejdzie si臋 bez szczeg贸艂owej kontroli naszego lokalu.

Wymogi sanepidu gastronomia ma r贸偶ne, w zale偶no艣ci od rodzaju dzia艂alno艣ci. Jak mo偶na si臋 domy艣li膰, s膮 one do艣膰 srogie zw艂aszcza w przypadku restauracji sta艂ych. Do kontroli wymagany b臋dzie projekt techniczny naszego lokalu, przeprowadzone b臋dzie musia艂o zosta膰 tak偶e badanie wody. Ponadto ka偶dy pracownik winien jest mie膰 wyrobion膮 ksi膮偶eczk臋 sanepidowsk膮 do pracy z 偶ywno艣ci膮, a lokal musi mie膰 ksi膮偶eczk臋 kontroli. Wymogi sanepidu musz膮 by膰 spe艂nione, w innym wypadku nie otrzymamy zgody na uruchomienie naszej dzia艂alno艣ci. Je艣li zrobimy to bez zgody sanepidu, narazimy si臋 z kolei na kar臋 finansow膮.

Wymogi sanepidu s膮 zrozumia艂e, bior膮c pod uwag臋, 偶e przygotowany w z艂ych warunkach posi艂ek mo偶e mie膰 z艂y wp艂yw na zdrowie, nie nale偶y wi臋c ich ignorowa膰. W艂asna restauracja to tak偶e przyjmowanie odpowiedzialno艣ci za serwowane potrawy i to, czy s膮 odpowiednie do spo偶ycia. Warunki sanepidu gastronomia ma surowe, ale z dobrego powodu. Je艣li nasze jedzenie b臋dzie powodowa膰 u go艣ci zatrucia pokarmowe czy inne nieprzyjemne efekty uboczne, mo偶emy si臋 liczy膰 z tym, 偶e nikt nie b臋dzie sk艂onny przychodzi膰 do naszej restauracji.

W艂asna restauracja – wyb贸r lokalu聽

Zanim jednak nast膮pi odbi贸r naszej restauracji przez sanepid, b臋dziemy musieli wybra膰 odpowiedni dla nas lokal. Je艣li chodzi o lokal restauracja nie mo偶e by膰 ulokowana w dowolnym miejscu. Musimy zadba膰 o to, aby budynek by艂 przystosowany do dzia艂alno艣ci gastronomicznej (musi mie膰 pod艂膮czony pr膮d, wod臋, kanalizacj臋) i znajdowa艂 si臋 w miejscu, w kt贸rym mo偶emy liczy膰 na znalezienie klient贸w. Pocz膮tkuj膮cy restaurator zastanawia si臋 na pewno, jak wynaj膮膰 lokal u偶ytkowy. Nie ma w tym wielkiej filozofii. Za pomoc膮 internetu mo偶emy 艂atwo znale藕膰 dost臋pne w naszej lokalizacji oferty i filtrowa膰 je pod k膮tem naszych wymaga艅. Mo偶emy spr贸bowa膰 skorzysta膰 z us艂ug po艣rednik贸w, ale niew膮tpliwie sporo w ten spos贸b przep艂acimy. Wobec tego pytaj膮c jak wynaj膮膰 lokal u偶ytkowy najlepsz膮 odpowiedzi膮 jest w艂a艣nie Internet. To, ile kosztuje wynajem lokalu zale偶y od wielko艣ci miasta i tego, przy jak atrakcyjnej dla lokali gastronomicznych ulicy si臋 mie艣ci. Istotna jest tak偶e jego wielko艣膰 i stan techniczno-wizualny. Chc膮c otworzy膰 restauracj臋 musimy si臋 jednak przygotowa膰 na to, 偶e odpowiedzi膮 na pytanie ile kosztuje wynajem lokalu nie b臋dzie kwota ma艂a. Trzeba si臋 z tym pogodzi膰, poniewa偶 odpowiedni lokal restauracja mie膰 po prostu musi. Nie warto oszcz臋dza膰 i decydowa膰 si臋 na zdezelowany lokal do remontu, poniewa偶 zabierze nam to jeszcze wi臋cej pieni臋dzy i czasu.

Wyposa偶enie restauracji 鈥 urz膮dzenie lokalu.

Wyposa偶enie restauracji jest szalenie wa偶nym elementem, na kt贸rym nie nale偶y oszcz臋dza膰. Meble do restauracji powinny by膰 dobrane odpowiednio do nastroju, jaki chcemy wywo艂a膰 w go艣ciach naszego lokalu. Warto tak偶e pomy艣le膰 o wystroju skupionym na jakim艣 elemencie kluczowym, na przyk艂ad sk艂adniku, z kt贸rego robimy wi臋kszo艣膰 da艅 lub kraju pochodzenia serwowanych przez nas potraw. Mo偶e si臋 to wydawa膰 zb臋dne, ale meble do restauracji naprawd臋 wp艂ywaj膮 na to, jak klienci oceniaj膮 sw贸j pobyt w niej. Bardzo istotne jest tak偶e wyposa偶enie kuchni w restauracji. Powinni艣my zadba膰 o zapewnienie obs艂udze du偶ej ilo艣ci przestrzeni, a tak偶e wszelkich potrzebnych urz膮dze艅 i element贸w wyposa偶enia. Nie warto kupowa膰 najta艅szych mo偶liwych opcji, poniewa偶 wp艂ynie to na jako艣膰 jedzenia, a dobra kuchnia w restauracji jest przecie偶 najwa偶niejsza. Wyposa偶enie kuchni w restauracji i generalnie wyposa偶enie restauracji to co艣, co bez w膮tpienia poch艂onie spor膮 cz臋艣膰 naszych funduszy, ale mo偶emy oczekiwa膰, 偶e p贸藕niej to zaprocentuje. Wielu restaurator贸w decyduje si臋 na bogate wyposa偶enie jedynie sali dla go艣ci, podczas gdy przecie偶 to kuchnia w restauracji jest miejscem, gdzie dzieje si臋 ca艂a magia. Jest to du偶y b艂膮d.

 

Personel i zarz膮dzanie restauracj膮.

Personel i zarz膮dzanie w restauracji musz膮 sta膰 na wysokim poziomie, je艣li chce si臋 osi膮gn膮膰 sukces. Nawet zatrudnienie najlepszych kucharzy i kelnerek nic nie da, je艣li na poziomie zarz膮dzania panuje chaos 鈥 na przyk艂ad zamawiane s膮 nie艣wie偶e produkty lub 藕le ustalono menu. Podobnie nawet przy dobrym zarz膮dzaniu nie mo偶emy liczy膰 na dobre wyniki, je艣li nasi pracownicy b臋d膮 藕le wykonywa膰 swoje obowi膮zki. Nie da si臋 ukry膰, 偶e personel i zarz膮dzanie to pole, na kt贸rym utyka spora ilo艣膰 polskich restauracji. Warto wi臋c zadba膰 o odpowiedni dob贸r personelu, a je艣li nie radzimy sobie sami ze skutecznym zarz膮dzaniem restauracj膮 nie ma 偶adnego wstydu w zwr贸ceniu si臋 do kogo艣 o pomoc.

 

Jak reklamowa膰 restauracj臋? – marketing

Odpowiednia reklama firmy jest teraz wa偶niejsza ni偶 kiedykolwiek wcze艣niej. Konkurencja na rynku jest na tyle du偶a, 偶e musimy znale藕膰 jaki艣 spos贸b na to, aby dotrze膰 do potencjalnych klient贸w i sk艂oni膰 ich do przyj艣cia w艂a艣nie do naszej restauracji. Reklama w internecie to obecnie dzia艂 marketingu, na kt贸ry k艂adzie si臋 najwi臋kszy nacisk. Warto zatrudni膰 sprawdzon膮 firm臋 marketingow膮, kt贸ra zajmie si臋 pozycjonowaniem strony naszej restauracji, a tak偶e poprowadzi profile naszej firmy w mediach spo艂eczno艣ciowych.

Reklama firmy nie jest tania, ale nie powinni艣my te偶 na niej bardzo oszcz臋dza膰. Dzi臋ki niej mamy mo偶liwo艣膰 zbudowania dobrego wizerunku restauracji, co jest wa偶ne zw艂aszcza na samym pocz膮tku dzia艂alno艣ci. Reklama w internecie to najlepsze wyj艣cie, chocia偶 wci膮偶 stosuje si臋 na przyk艂ad roznoszenie ulotek. Bardzo dobr膮 form膮 reklamy jest tak偶e po prostu 艣wiadczenie wysokiej jako艣ci us艂ug, poniewa偶 wie艣膰 o nich szybko rozniesie si臋 drog膮 tradycyjn膮. Ludzie za znacznie bardziej wiarygodn膮 uznaj膮 rekomendacj臋 znajomych ni偶 og艂oszenie napisane ewidentnie w celach marketingowych.

Zajrzyj r贸wnie偶 do artyku艂u : Zak艂adanie w艂asnej dzia艂alno艣ci gospodarczej